Απολύμανση καταδυτικού εξοπλισμού

καθώς έχουμε αρχίσει να γυρίζουμε στις καταδυτικές δραστηριότητες θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις παρακάτω πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ασφαλή καθαρισμό και την αποθήκευση του καταδυτικού εξοπλισμού ανάμεσα στις χρήσεις.

Τα παρακάτω αναφέρονται σε εξειδικευμένα προϊόντα που είναι διαθέσιμα, όπως και προϊόντα που έχουμε δοκιμάσει και ξέρουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια.

Στο τέλος υπάρχει λίστα προϊόντων αναφοράς. Παρόλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιθανόν και άλλα διαθέσιμα προϊόντα.

ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΠΙΕΣΗΣ

Απολύμανση.
Προειδοποίηση: Μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά βασισμένα στο χλώριο ή απολυμαντικά με διαβρωτικές ιδιότητες. Αυτά μπορεί να βλάψουν τον εξοπλισμό μόνιμα και να μειώσουν τη ζωή του.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Εάν υπάρχει χαμηλό επίπεδο κινδύνου μετάδοσης βακτηρίων ή και ιών (μόλυνση από ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων ή βακτηρίδια σάλιου / ιογενής μετάδοση) τότε μετά από κάθε χρήση ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό βρύσης και γενικό καθαριστικό πιάτων οικιακής χρήσης για μερικά λεπτά προκειμένου να αφαιρεθεί ορατοί ρύποι ή χρωματισμοί. Ένα μαλακό σφουγγαράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί φροντίζοντας ιδιαίτερα τις περιοχές γύρω από ελαστικές βαλβίδες και επιστόμια. Εξασφαλίζουμε ότι όλα τα υπολείμματα του σαπουνιού θα ξεβγαλθούν καλά με τρεχούμενο νερό. Μετά το ξέπλυμα ο ρυθμιστής πίεσης πρέπει να στεγνώσει καλά προκειμένου να αφαιρεθεί το περιττό νερό και να αποθηκευθεί σε καθαρό και στεγνό χώρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων. Η διαδικασία αυτή λογικά είναι επαρκής για άμεση χρήση αν χρειαστεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΜΕΤΡΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Εάν υπάρχει μέτριο επίπεδο κινδύνου μετάδοσης βακτηρίων ή και ιών (μόλυνση από ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων ή βακτηρίδια σάλιου / ιογενής μετάδοση) από καθημερινή διαμοιραζόμενη χρήση μεταξύ εκπαιδευόμενων και μετά από την εκπαίδευση, τότε η απολύμανση πρέπει να γίνει με τη χρήση Chemgene HLD4L που είναι απολυμαντικό διάλυμα για αναπνευστικές συσκευές και επιφάνειες. Η συσκευή πρέπει πρώτα να ξεπλυθεί όπως παραπάνω και κατόπιν να τοποθετηθεί σε διάλυμα 100:1 HLD4L εργαστηριακό μη αρωματικό αντιβακτηριδιακό διάλυμα και να αναδευτεί ελαφρώς. Θα πρέπει να μείνει στο διάλυμα για 20 λεπτά. Το απολυμαντικό κατόπιν θα πρέπει να ξεπλυθεί καλά από το ρυθμιστή με τρεχούμενο νερό και να στεγνώσει ανακινώντας το δεύτερο στάδιο και περιστρέφοντας το επιστόμιο πάνω κάτω προκειμένου τα υπολείμματα του νερού να φύγουν εντελώς από το ρυθμιστή. Η συσκευή είναι έτοιμη να επαναχρησιμοποιηθεί ή να στεγνώσει και να αποθηκευτεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Εάν υπάρχει υψληλό επίπεδο κινδύνου μετάδοσης βακτηρίων ή και ιών (μόλυνση από ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων ή βακτηρίδια σάλιου / ιογενής μετάδοση) από καθημερινή διαμοιραζόμενη χρήση μεταξύ εκπαιδευόμενων και μετά από την εκπαίδευση, τότε η απολύμανση πρέπει να γίνει με τη χρήση Chemgene HLD4L που είναι απολυμαντικό διάλυμα για αναπνευστικές συσκευές και επιφάνειες. Η συσκευή πρέπει πρώτα να ξεπλυθεί όπως παραπάνω και κατόπιν να τοποθετηθεί σε διάλυμα 50:1 HLD4L εργαστηριακό μη αρωματικό αντιβακτηριδιακό διάλυμα και να αναδευτεί ελαφρώς. Θα πρέπει να μείνει στο διάλυμα για 20 λεπτά. Το απολυμαντικό κατόπιν θα πρέπει να ξεπλυθεί καλά από το ρυθμιστή με τρεχούμενο νερό και να στεγνώσει ανακινώντας το δεύτερο στάδιο και περιστρέφοντας το επιστόμιο πάνω κάτω προκειμένου τα υπολείμματα του νερού να φύγουν εντελώς από το ρυθμιστή.

Παρακαλώ σημειώστε ότι η ανάπτυξη βακτηριδίων υποβοηθάται από οργανικά υπολείμματα στις επιφάνειες. Γενική καθαριότητα είναι σημαντική ειδικά σε υψηλού κινδύνου περιβάλλοντα και η οποία θα πρέπει να διατηρείται με τη χρήση σαπουνιού και νερού πριν από κάθε διαδικασία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η δράση των απολυμαντικών εξαρτάται από την καθαριότητα των επιφανειών. Το Chemgene αρχίζει να επιδρά μετά από τουλάχιστον 1 λεπτό επαφής. Το Chemgene είναι ικανοποιητικά δραστικό με τους περισσότερους μικροοργανισμούς μετά από 5 λεπτά επαφής σε καθαρή επιφάνεια.

Στέγνωμα και αποθήκευση

Για να αποθηκευτεί ο ρυθμιστή πίεσης θα πρέπει προηγουμένως να έχει στεγνώσει και κάθε υπόλειμμα νερού να έχει φύγει από το εσωτερικό του ανακινώντας το δεύτερο στάδιο και περιστρέφοντας το επιστόμιο πάνω κάτω προκειμένου τα υπολείμματα του νερού να φύγουν εντελώς από το ρυθμιστή.

Συνιστάται επίσης να γίνεται περιοδική απολύμανση προκειμένου να αποφευχθεί ανάπτυξη βακτηριδίων ακόμα κι αν ο ρυθμιστής δεν χρησιμοποιείται.

ΜΑΣΚΕΣ, ΠΕΔΙΛΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Συνιστούμε το SeptiOne για την απολύμανση μασκών, πέδιλων και ρυθμιστών πλευστότητας.

Τα χαρακτηριστικά του είναι βακτηριοκτόνα, μυκητοκτόνα και ιοκτόνα. Επίσης καταπολεμούν την άλγη (AFNOR Standards). Είναι βιοδιασπώμενο.

Το SeptiOne χρησιμοποιείται σαν διάλυμα σε ποσοστό 2% σε φρέσκο νερό. Ο εξοπλισμός μπορεί να απολυμανθεί εάν παραμείνει για 10 λεπτά σε ποσότητα ικανοποιητική διαλύματος.

Μετά την απολύμανση θα πρέπει να γίνει σχολαστικό ξέβγαλμα.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Μία χρήσιμη πηγή είναι η EPA’s N-List που αναφέρει ονόματα σχετικά με προϊόντα που είναι δραστικά έναντι του Κορωνοϊού (θυμηθείτε ότι πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα βασισμένα στο χλώριο).

Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε για προϊόντα που δεν αναφέρονται εδώ, παρόλα αυτά οι παραπάνω σύνδεσμοι δίνουν τη δυνατότητα να εντοπιστούν παρόμοια προϊόντα στην περιοχή σας.
Η συμβουλευτική αυτή σελίδα δεν αντικαθιστά την κοινή λογική και την ακολουθία των τοπικών απαγορεύσεων και οδηγιών.
Οι συμβουλές αυτές μπορούν μόνο να περιορίσουν, όχι να εξαλείψουν την πιθανότητα μετάδοσης ιών από τον καταδυτικό εξοπλιμό.